7 февруари 2011 г.

Свършиха ли интернет адресите?

На специална церемония в Маями, Флорида, организацията, която контролира световното разпределение на интернет адреси раздаде последната партида от адреси IPv4.
Трийсет години след създаването на интернет адресите официално предлагането им бе изчерпано вчера, предадоха Reuters и Франс прес. Преминаването към нова система за определяне на интернет адреси обаче вече е в ход и повечето хора дори няма да го забележат, отбелязва Reuters. На специална церемония в Маями, Флорида, организацията, която контролира световното разпределение на интернет адреси раздаде последната партида от адреси IPv4. Това подчертава обема, до който се е разраснала световната мрежа, превръщайки се в неразделна и всепроникваща част от съвременния живот.
За да се свърже към интернет, всеки компютър, смартфон и сървър трябва да има IP адрес - уникална поредица от числа, идентифицираща конкретното устройство. Експлозията от устройства, свързани с интернет, и популярността на множество сайтове означават, че светът вече е превишил лимита от близо 4 милиарда IP адреса, които са възможни по стандарта IPv4, въведен през 1981 година. Решението на проблема е IPv6 - нов стандарт за интернет адреси, който ще даде много повече възможности за растеж - по него са възможни 340 индецилиона (10 на 36-а степен) адреса или 340 трилиона трилиона трилиона.

"Ако целият обем на IPv4 се събере и сравни с топка за голф, то спрямо него обемът на IPv6 ще е колкото слънцето", посочва Джон Къран, главен изпълнителен директор на една от петте организации с нестопанска цел, които управляват интернет адресите за отделни региони на света. Лаптопи, смартфони и други устройства, свързани с интернет, както и уеб браузъри, вече поддържат IPv6. Под 1 процент от интернет потребителите имат оборудване, което не е конфигурирано правилно и през идния месец трябва да регулират настройките си, докато все повече сайтове приемат новия стандарт, допълва Къран.

Източник: interesen.pogled.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар